web analytics
skip to Main Content

 

 

Manum, lørdag 6.september. 2014

Kl. 12:15. Store mengder småfugl er på leiting etter mat rundt huset. Det er spettmeis, kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, bokfink, pilfink, grønnfink, kjernebiter, linerle, rødstrupe, flaggspett, svarttrost, løvsanger, møller og munk. I en busk er det spesielt mange sangere på jakt etter insekter. Sola som er i ferd med å bryte gjennom skylaget gir godt fotograferingslys. Håpet er å ta et godt bilde av en munk. Det er ikke lett da de er raske og urolige. Et par titalls pilfinker holder sin sedvanlige konsert i samme busken som munken jakter. Plutselig dempes all fuglesang og dør hen. I stillheten høres de aller siste slagene fra små fuglevinger. En større jeger, spurvehauken, har fått sitt bytte. Sekunder etter letter en hann spurvehauk med en pilfink i klørne. Han kolliderer nesten med fotografen i det han på raske vinger flyr vekk for å finne et mer passende sted å nyte lunsjen sin. Sekunder er lang tid i møte med denne raske jegeren så noe bilde ble det dessverre ikke.

spurvehauk

 

Kl.14:00. Som lyn fra klar himmel kommer spurvehaugen på nytt ut av intet og forsøker et angrep på en intetanende pilfink på bakken. Hundredeler av et sekund før de skarpe haukeklørne gjennomborer en liten fuglekropp oppdages rovfuglen. Pilfinken letter og en vill jakt i luften er i gang. Den lille fuglen foretar instinktivt en rekke retningsskifter for å riste av seg den mange ganger større rovfuglen. Spurvehauken med sine korte og kraftige vinger er spesialtilpasset slik jakt men må gi opp når byttet forsvinner inn i en tett busk. Spurvehauken har en utrolig manøvreringsdyktighet mellom trær og greiner. Men det at den krever mer plass enn småfuglene bidrar til at mange jakter ender uten bytte. Spurvehauken trekker seg tilbake til en utkikkspost i et tre idet et nytt drama er i gang.

 

Oppe fra Bjellandåsen stuper en musvåk mot et bytte. Med halvveis sammenfollede vinger stuper den store rovfuglen med en utrolig hastighet. Stupet flater ut når våken nærmer seg bakken og den passerer ca 2 meter over hodet mitt. Et sus høres og så er musvåken borte. Jeg rakk ikke engang å løfte kameraet før dramaet var over.

Musvåk_1

Back To Top